Voor 16.00 uur besteld, morgen in huis* Gratis verzenden vanaf € 100,- Al 18 jaar dé specialist 5 echte winkels!
September 2015
Dit artikel is geschreven door onze collega Ruud Schut
In de winkel krijgen we regelmatig geocachers, zowel beginnende als gevorderde gebruikers. Ben je een doorgewinterde geocacher die alle 'ins-en-outs' van het geocachen al kent? Dan is dit artikel niet zo interessant. Maar heb je wel eens iets over Pocket Queries gehoord en je er nog nooit in verdiept? Dan kan het interessant zijn om dit artikel eens door te lezen.
Mensen die net beginnen met geocaching kiezen vaak op de geocaching.com website een aantal geocaches uit. Die worden gedownload en
in het toestel geladen en zo wordt (als het goed is) de geocache gevonden. Als je wat fanatieker en je wilt graag veel caches van een
bepaalde omgeving laden dan is het best wel een tijdrovende klus. Om dit te vereenvoudigen kun je een Pocket Query aanmaken. Overigens
is dit alleen mogelijk voor de Premium Members van geocaching.com, voor mij is dit in ieder geval een belangrijke reden om Premium Member te zijn.
Een Query is eigenlijk een term uit de computerwereld, met een Query roep je informatie op uit een database. Dat gaan we nu eigenlijk ook doen, maar dan uit de database met beschikbare geocaches.
Als het goed is kun je na het lezen van dit artikel zelf een Pocket Query aanmaken waarmee je bijvoorbeeld elke week een nieuw bestand krijgt met alle caches rond je huis die je nog niet hebt gevonden. Maar begrijp je eenmaal hoe de Pocket Queries werken dan zul je snel zien dat je veel meer parameters kunt instellen. Wil je bijvoorbeeld alleen traditional caches hebben, of caches met een moeilijkheid groter dan 3 dan is dit ook mogelijk.
Aan de slag
Ga naar www.geocaching.com, log in met je Premium Member account gegevens.
Ga naar spelen -> Pocket Queries
Kies voor 'Maak een nieuwe zoekopdracht aan'
Ik hoor nog wel eens van mensen dat ze gelijk bij de eerste stap afhaken omdat ze zich afvragen wat de dag van de week nu precies te maken heeft met een Pocket Query. Eigenlijk is het een kwestie van goed lezen en ik zal het toelichten. Zelf heb ik een Pocket Query die iedere week wordt gegenereerd op zaterdag. Dit houdt in dat ik elke zaterdag een e-mailtje krijg met een bericht dat mijn Pocket Query klaar staat om gedownload te worden. Ik heb dan een bestand met 1000 caches in een straal om mijn woning. Dit zijn dan alle caches die ik nog niet heb gevonden. Het voordeel om dit wekelijks te vernieuwen is dat je ook altijd de laatste 5 reacties bij de caches hebt staan. Ik vervang dus het bestand op mijn GPS met het nieuwste bestand en ben dus weer helemaal bijgewerkt.
Je kunt eventueel een naam geven aan je Query (vooral handig als je er meerdere wilt hebben)
Vervolgens kun je een dag kiezen, ik cache meestal op zondag en / of maandag dus zodoende kies ik voor de zaterdag. En kies dan ook voor de functie 'voer deze zoekopdracht elke week op de aangegeven dagen uit'. Wanneer je kiest voor de eerste optie 'vink de dag van de week af nadat de zoekopdracht is uitgevoerd' dan wordt dit dus niet wekelijks herhaald. Dit kun je kiezen voor een Pocket Query die af en toe interessant is, bijvoorbeeld een familiebezoek 1 keer in de maand. In de week voor je op bezoek gaat vink je de juiste dag aan en die dag zal de Pocket Query gemaakt worden.
De laatste functie spreekt voor zich, de Pocket Query wordt 1 keer gegenereerd en dan is het klaar, vink wel even de dag aan wanneer die gemaakt moet worden, ben je er vandaag mee bezig, kies dan die dag. Is de Pocket Query eenmaal gegenereerd dan wordt deze verwijderd.
Je kunt hier ook nog het aantal caches opgeven, het maximum is 1000 stuks per Pocket Query. En je kunt maximaal 10 Pocket Queries per dag uit laten voeren.
Vervolgens kunnen we alle parameters gaan invullen. Met parameters bedoelen we waar deze Pocket Query allemaal aan moet voldoen. Dit is eigenlijk vrij simpel, ik zal even kort uitleggen wat bedoeld wordt per item waar keuzes gemaakt kunnen worden.
Geselecteerde soorten : standaard 'elke soort' voor alle beschikbare geocaches, wil je bijvoorbeeld alleen traditionals en multi's dan kun je daar ook voor kiezen.
Geselecteerde container : standaard 'elke container', je kunt ook kiezen voor alleen 'groot' en 'normaal' als je dat leuker vindt.
Die (en): hier zou ik kiezen voor een vinkje bij 'ik niet heb gevonden' maar er zijn nog meer opties, zoals 'Travel Bugs bevatten' en 'Is beschikbaar'
En: hier kun je kiezen of je Cache een bepaald moeilijkheidsniveau of terreinniveau moet hebben. Tijdens het 15-jarig bestaan van geocaching.com was er een mogelijkheid om een souvenir te verdienen als je een moeilijkheid of terrein 5 cache had gelogd. Door dat hier aan te geven krijg je eenvoudig een overzicht van al die caches. Maar ook voor de cacher die meer een uitdaging wil kan het handig zijn. Ben je juist een beginner dan kun je eventueel kiezen om de moeilijke caches achterwege te laten.
Binnen: hier kun je een land of provincie kiezen, maar eigenlijk vul ik hier nooit wat in. De locatie kies ik eigenlijk bij het volgende punt.
Vanaf beginpunt : Dit vind ik zelf het interessantst. Je kunt hier dus kiezen vanaf waar de Pocket Query geocaches moet gaan verzamelen die voldoen aan jouw parameters. Voor mijn 'Thuis' Pocket Query kies ik voor 'Mijn thuislocatie' (indien je die hebt ingesteld). Maar ga ik bijvoorbeeld op vakantie dan zoek ik eerst op de kaart een geocache zo dicht mogelijk bij mijn bestemming . De GC code kun je dat invullen als beginpunt en op die manier wordt de Pocket Query gevuld met caches vanuit daar.
Binnen een radius van: hier kun je een straal aangeven, stel je bent niet van plan verder dan 15km van je camping weg te
gaan dan krijg je alleen alle caches binnen die straal.
Geplaatst gedurende: vind ik zelf niet zo spannend om hier iets in te vullen, maar dit spreekt ook voor zich
Eigenschappen om op te nemen: Dit kan nog wel interessant zijn wanneer je graag wil dat de cache aan bepaalde eigenschappen voldoet. Wil je bijvoorbeeld caches die 'aangeraden voor kinderen' en 'toegankelijk zijn met een kinderwagen' dan kun je dat hier opgeven. Wil je bijvoorbeeld alle caches waarbij je moet boomklimmen dan kun je dat hier ook kiezen. Je kunt hier uiteindelijk uit 66 eigenschappen kiezen, door niks aan te klikken doen alle caches mee.
Eigenschappen om uit te sluiten: Eigenlijk het tegenovergestelde van het vorige onderdeel, wil je juist niet boomklimmen en geen nachtcache dan kun je dat hier aangeven.
Vervolgens kun je kiezen naar welke e-mail adres je een mailtje gestuurd wilt hebben als de Pocket Query klaar is. Bij de meeste moderne GPS-toestellen kun je kiezen voor bestandsnaam *.gpx. Door een vinkje te zetten bij 'Pocket Query naam opnemen in bestandnaam van de download' is het met name bij meerdere Pocket Queries duidelijk om welke het gaat.
Klik je nu op 'verstuur informatie' dan kom je weer bovenaan de pagina en staat er :
Door op 'resultaten hier bekijken' te klikken kom je op een scherm met een lijst met caches. Hier kun je eventueel kiezen voor 'Toon deze locaties op een kaart' en dan zie je in de meeste gevallen een mooi rondje caches rond je beginpunt. In dit geval GC5FQJF Jubileum 15 jaar-Hilversum:
En nu? Nu moet je de Query nog downloaden, heb je een andere dag aangevinkt dan de dag dat het nu is, dan moet je die dag afwachten. Is de dag aangevinkt die het nu ook is, dan moet je even geduld hebben, soms helpt het om even uit en weer in te loggen, maar vaak krijg je binnen een paar minuten een mailtje.
Onder het tabblad 'Pocket Queries gereed voor download' kun je de Pocket Query aanklikken en er wordt een zip bestand gedownload.
Wanneer je het zip bestand hebt uitgepakt dan heb je twee gpx bestanden.
Het bestand met de naam 16556252_Hilversum.gpx is het daadwerkelijke bestand met de 1000 geocaches, inclusief de omschrijving, reacties en hints. Het bestand met de toevoeging –wpts is een bestand met alleen waypoints. Dit zijn waypoints met de startlocaties, maar ook eventuele extra waypoints als parkeerplaatsen of extra punten die onderdeel zijn van bijvoorbeeld een multicache.
Je kunt beide bestanden laden of alleen het bestand met de geocaches. Dit gaat heel simpel, kopieer het gpx bestand en plak dit in de map \Garmin\GPX op je toestel. Als daar nog een oud bestand staat dan kun je die uiteraard verwijderen.
Wanneer je nu op je toestel naar het geocache menu gaat dan zul je daar al die caches zien. Heb je nu een Pocket Query gemaakt voor je vakantie wat verder weg, dan kan het zijn dat je niks ziet in je geocache menu op je toestel. Dit toestel kijkt in de buurt waar je bent. Door via de kaart naar het gebied te gaan en in te zoomen kun je wel zien dat de caches er in staan.