Voor 16.00 uur besteld, morgen in huis*    Gratis verzenden vanaf € 50,-    Sinds 1999 dé specialist     5 echte winkels!   Webshop Webwinkel Keurmerk en klantbeoordelingen

gps.nl

bannermotornavigatie

Bel ons: 088-0226900


Motornavigatie > Garmin Zumo GPS > Garmin Zumo XT2 > Garmin Zumo XT2 review

Waarom koop je de Garmin Zumo XT bij WayPoint:

 5 winkels voor uitleg en advies, ook na aanschaf
 het grootste assortiment montageoplossingen voor je motor
 uitgebreid assortiment Bluetooth headset en kennis om je nieuw (of bestaande) headset gelijk te koppelen aan je nieuwe Zumo XT
 eigen ontwikkelde producten zoals het Zumolock en de OnRoute Motorkaart
 eigen helpdesk en technische dienst zodat we je bij problemen snel kunnen helpen, 6 dagen per week bereikbaar

Review Zumo XT2 Garmin Zumo XT2 in 5 minuten Garmin Zumo XT2 motoraccessoires, ZumoLock en kabelverbinderhow to insert video in html by VideoLightBox.com v3.1

Review Garmin Zumo XT2

De meeste van onderstaande punten worden ook besproken in onze video. Je kunt ervoor kiezen om direct naar het onderwerp van je keuze te gaan door erop te klikken.

  1. 00:03 Introductie
  2. 00:27 Verschillen hardware XT1 - XT2
  3. 01:27 Motorsteun en kabel
  4. 02:18 USB-C poort en microSD slot
  5. 03:05 Introductie softwarematige vernieuwingen
  6. 03:54 Groepsrit functie
  7. 04:32 Kaartlagen, populaire paden, Michelin Scenic Roads
  8. 06:02 Avontuurlijke route of OnRoute Motorkaart?
  9. 10:17 Kaartmateriaal
  10. 11:24 Routeplanner op de Garmin Zumo XT2
  11. 15:27 Route planner met de Garmin Tread App
  12. 19:56 GPX bestanden importeren
  13. 21:28 Rit analyse
  14. 22:34 Samenvatting

De Garmin Zumo XT1 is nog steeds ontzettend populair en is zeker nog niet verouderd, maar Garmin blijft graag doorontwikkelen!  De Garmin Zumo XT1 wordt erg gewaardeerd vanwege het grote, heldere en duidelijke scherm. Garmin heeft daar nog een stapje bovenop gedaan! Het scherm van de Garmin Zumo XT2 is groter geworden en heeft een nog hogere helderheid, de Zumo XT1 had een diagonaal van 5,5 inch, de Garmin Zumo XT2 is 6 inch. Dit resulteert echter niet in een geheel grotere behuizing. Het toestel is alleen 9 mm. langer geworden. De breedte en hoogte zijn gelijk gebleven. De randen rond het scherm zijn dus nog dunner geworden.

Wat betreft andere hardwarematige vernieuwingen; de mini-USB poort is vervangen door een USB-C poort en deze zit nu aan de onderkant van het toestel. Daarnaast zit het microSD slot en deze werkt ook net wat handiger dan bij de Zumo XT1.

De motorsteun is in zoverre gewijzigd dat de motorkabel en stekker anders zijn geworden en de motorsteun heeft iets meer rubber-support stukjes zodat het voelt alsof de Garmin Zumo XT2 nog steviger in de mount klikt dan de Zumo XT1. In de motorkabel zit geen omvormer meer en kan rechtstreeks op 12 volt aangesloten worden. Wanneer je dit rechtstreeks op de accu doet is het aan te raden er een zekering tussen te plaatsen. Deze zekering wordt door Garmin direct meegeleverd. Om het geheel compleet te maken leveren wij er een kabelverbinder bij zodat je de zekering makkelijk kunt monteren. Zie ook dit filmpje waarin we dit laten zien.

In tegenstelling tot de Garmin Zumo XT1 worden de autospullen niet meer standaard meegeleverd.

garmin_zumo_xt2_kaarten_s300Wat is nog meer nieuw?

Naast de hardwarematige vernieuwingen zijn er natuurlijk ook de nodige softwarematige vernieuwingen. We beginnen met het kaartmateriaal, de Garmin Zumo XT2 wordt standaard geleverd met de CityNavigator en TopoActive kaart van Europa en de Middle East regio. Daarnaast kun je kaarten downloaden van andere delen van de wereld. Dit doe je met behulp van Garmin Express. Via Garmin Express kun je ook je kaarten beheren en bijvoorbeeld de Middle East regio verwijderen wanneer je daar voorlopig toch niet heen gaat.

garmin_zumo_xt2_tread_appGarmin Tread App

Bij de Zumo XT1 maak je gebruik van de Garmin Drive App. Met behulp van deze App kon je verkeersinformatie ontvangen en wat waarschijnlijk het meeste gebruikt werd, je kunt GPX bestanden vanaf je telefoon doorsturen naar de Zumo XT1. De Garmin Zumo XT2 maakt niet gebruik van deze App, maar gebruikt de Garmin Tread App. Deze App bestond al voor de Tread serie van Garmin maar wordt nu ook gebruikt voor de Garmin Zumo XT2. Naast de mogelijkheid om verkeersinformatie te ontvangen kun je met de Garmin Tread App ook GPX bestanden importeren en synchroniseren naar je Garmin Zumo XT2. Wat daarnaast misschien nog wel de grootste vernieuwing is, is dat mogelijkheid om met deze App zelf een route te maken en deze kan vervolgens ook eenvoudig naar je toestel verstuurd worden. In onze video review laten we wat meer zien van deze mogelijkheden. Ok , eerlijk is eerlijk, bij de Zumo XT1 is er geen Garmin App beschikbaar om zelf je routes te maken. Voor de gebruikers die graag met hun mobiel routes maken zijn er natuurlijk alternatieven zoals Kurviger en MRA. Maak je daar een route mee en exporteer je deze als GPX dan kan die vervolgens met de Drive App ook in de Zumo XT1 geladen worden.

Group Ride

Een andere leuke functie van de Garmin Tread App is de Group Ride functie. Met de Zumo XT1 was dit ook mogelijk met behulp van een apart stuk hardware met een antenne, bij de Zumo XT2 is het alleen nodig om je telefoon verbonden te hebben en via de internetverbinding van je telefoon kun je elkaars locatie zien op het het scherm van je Garmin Zumo XT2 . Zoals je zult begrijpen dien je wel beschikking te hebben over mobiele telefoon dekking . Dit in tegenstelling tot de antenne oplossing. Het je internet dan is de onderlinge afstand geen belemmering meer.

De Garmin Tread App is alleen als App beschikbaar, dus voor gebruik op je telefoon of tablet. Op dit moment geeft Garmin aan dat ze niet voorzien in een webbased omgeving waar je routes zou kunnen plannen. Plan je liever achter je computer dan ben je nog steeds aangewezen op BaseCamp of een andere online routeplanner. Bij het aansluiten van je Garmin Zumo XT2 op BaseCamp krijg je wel een melding dat dit toestel officieel niet ondersteund wordt door BaseCamp met daarbij een verwijzing naar de Garmin Tread App. Desondanks kun je wel je routes maken en versturen naar je Zumo XT2. Je dient deze dan wel handmatig te importeren in de routeplanner waar je de route opnieuw kunt bewerken. Aangeraden wordt om sporen te gebruiken als basis voor je routes. Het importeren van GPX bestanden is overigens wel een stuk uitgebreid. Je kunt nu zien welke GPX bestanden er op je toestel of microSD kaart staan en je kunt ook de inhoud bekijken voordat je dit importeert. Zo zie je dus of het om een route, track of waypoint gaat. Dat soort dingen kunnen tenslotte allemaal in GPX bestanden zitten.

Routeplanner in het toestel

Ben je geen fan van BaseCamp of het plannen van routes op je mobiele telefoon dan kun je ook gebruik maken van de vernieuwde routeplanner op het toestel zelf, deze vertoond overigens redelijk wat overeenkomst met de planner in de Garmin Tread App. Bij het plannen van je routes kun je kiezen voor de sneller tijd, recht lijn of avontuur. Bij de avontuurijke route kun je kiezen voor 4 niveau's en aanvinken dat er gebruik gemaakt moet worden van de 'Populaire paden (Moto), Fraaie wegen van MICHELIN en heuvels en bochten. Dat klinkt natuurlijk erg interessant, maar om eerlijk te zijn, zijn de resultaten nog niet echt avontuurlijk. Er worden nog steeds veel N-Wegen gekozen en er worden ook geen omwegen gekozen wanneer er een stad op je route ligt. Wat dat betreft is het nog steeds aan te raden om de OnRoute Motorkaart aan te schaffen bij de Garmin Zumo XT2. Klik hier om de verschillende routes in detail te bekijken.

Nu lijkt het er wel op dat Garmin wel bezig is om die avontuurlijke route functie te verbeteren, zeker gezien het feit dat er een extra netwerk in zit met fraaie wegen. Dus wellicht dat een en ander beter gaat werken met toekomstige updates.

garmin_zumo_xt2_poiTrendy places

De Trendy Places zagen we recent toegevoegd aan de Garmin camper toestellen, dit is een extra database met nuttige punten waarbij de belangrijkste bronnen TripAdvisor en Michelin zijn. Bij de TripAdvisor locaties zie je de rating die ander gebruikers hebben gegeven en bij Michelin gaat het toestel nog een stapje verder en krijg je meestal ook een foto te zien en een uitgebreide omschrijving. Erg handig wanneer je in een onbekende omgeving bent en je wilt weten wat er allemaal te bezichtigen is.

Rit Analyse

Zoals bekend bij de Garmin toestellen wordt je rit vastgelegd als een tracklog. In dit tracklog zit allerlei informatie zoals je locatie, snelheid richting enz. Garmin geeft nu aan het eind van je rit gelijk een overzicht van deze informatie en je kunt verschillende grafieken en data zien van je rit. De rit wordt ook gelijk gesynchroniseerd naar de Garmin Tread app zodat je de rit daar in detail kunt bekijken.

Conclusie

Met de Garmin Zumo XT had Garmin de lat al erg hoog gelegd, zeker wat hardware betreft. Op motornavigatie gebied wordt eigenlijk alleen de TomTom Rider als concurrent gezien, maar TomTom heeft al heel wat jaren niks meer vernieuwd. Wil je een groot helder scherm dan is Garmin eigenlijk de enige keus. Met de Garmin Zumo XT2 heeft Garmin zichzelf weer verbeterd. Het scherm is nog beter geworden, maar het was natuurlijk al erg goed. Er is eigenlijk niemand die klaagt over het scherm van de Garmin Zumo XT1, maar wanneer je de XT1 en XT2 beide naast elkaar ziet en dan is het toch duidelijk dat de XT2 toch nog weer beter is geworden. De nieuw Tread App met routeplanmogelijkheid is natuurlijk leuk, maar er zijn natuurlijk al prima alternatieven.  Eerlijk is eerlijk, de introductie van de Zumo XT1 had waarschijnlijk wat meer impact dan de Zumo XT2, maar voor wie nu in de markt is voor het beste motornavigatiesysteem kan eigenlijk niet om de Zumo XT2 heen. Ok de prijs is er ook naar, maar deze is nog altijd een stuk lager dan de Zumo 550/660 of Streetpilot, ooit bij de introductie :-).

Laatste wijziging: 08 Nov, 2024
Alle vermelde prijzen zijn inclusief 21% BTWGC

BetaalmogelijkhedenBetaalmogelijkhedenBetaalmogelijkhedenBetaalmogelijkheden