Voor 16.00 uur besteld, morgen in huis* Gratis verzenden vanaf € 50,- Sinds 1999 dé specialist 5 echte winkels!
Garmin Venu 3S en Venu 3
Met de introductie van de Garmin Venu 3S en Garmin Venu 3 heeft Garmin weer een aantal leuke vernieuwingen doorgevoerd in de populaire Venu lijn. De Venu horloges waren de eerste horloges van Garmin met een helder AMOLED scherm. Ook de Venu 3S en Venu 3 beschikken hier over. Eerst even de verschillen tussen de Garmin Venu 3S en de Venu 3. De S is de kleinste versie van deze 2. Het horloge heeft een diameter van 41 mm, de Venu 3 meet 45mm. Het display van de Venu 3S is 1,2 inch en die van de Venu 3 1,4 inch. Het grotere formaat zorgt ook voor een grotere accu, de Venu 3S gaat maximaal 10 dagen mee op een volle accu en de Garmin Venu 3 14 dagen. Wat gewicht betreft praten we over 40 gram en 46 gram (inclusief siliconen polsband). Verder zijn alle mogelijkheden en functies gelijk. De Venu 3 is leverbaar in 2 kleuren, de Venu 3S in 5 kleuren. Hebben we het in dit artikel over de Venu 3 of 3S dan bedoelen we ze beide.
Verschillen met de Garmin Venu 2S en Venu 2?
Dat is natuurlijk een goede vraag, de Venu 2S en Venu 2 zijn nog steeds ontzettend populair en hele complete horloges voor wie graag actief bezig is. In het kort een aantal van de verschillen en wellicht redenen om voor de 3 serie te kiezen. De displays van de 3 serie zijn 0,1 inch groter, dat komt neer op 2,5 mm. Desondanks zijn de horloges zelf maar 1 mm groter geworden. De rand rond het scherm is dus smaller geworden en je hebt meer display om naar te kijken. In de praktijk zien we eigenlijk altijd dat mensen een groter display prettiger vinden. Daarnaast is de Venu 3 voorzien van luidsprekers en microfoon zodat je ook kunt bellen en je spraakassistent gebruiken (zolang je telefoon binnen Bluetooth bereik is). Tot zover de hardwarematige verschillen. Wat software betreft is er natuurlijk ook een hoop vernieuwd. Eerst een opsomming van (een deel) van de nieuwe dingen: Slaap coach, detectie van dutjes, HRV-meting ('s nachts), morning report, dag rapport, hersteltijd, workout voordeel, ondersteuning voor rolstoelgebruik, zwemmen in open water, 2 lettergroottes en foto weergave bij berichten (alleen android). Voor een tabel met verschilllen klik je hier.
Ondersteuning voor rolstoelgebruikers
Wat waarschijnlijk uniek is voor de Venu 3S en Venu 3 is dat het mogelijk is om deze in te stellen voor rolstoelgebruikers . Veel activiteitentrackers richten zich op het registreren van stappen, maar wanneer je instelt dat je in een rolstoel zit worden er pushes geteld. Daarnaast zijn er rolstoel gerelateerde activiteiten en ook oefeningen voor rolstoelgebruikers.
Venu of Forerunner?
We zien dus dat er softwarematig nog meer aandacht voor de fanatieke sporter is. Steeds meer functies waarvoor je nu een Forerunner moet
kiezen zitten nu ook op de Venu 3. Denk aan de hersteltijd, workout voordeel en het zwemmen in buitenwater.
Voor de fanatieke sporter die een elegant horloge zoekt zou dus goed kunnen kiezen voor de Garmin Venu 3S/3. De hersteltijd vertelt je hoe
lang je rust moet nemen na een activiteit. Ook na de activiteit krijg je te zien of deze activiteit gedaan is met hoge intensiteit of juist meer relax is geweest.
Een vraag die we nog wel eens krijgen is of het mogelijk is om een activiteit te pauzeren en deze later te hervatten. Helaas is dit niet
mogelijk op de Venu modellen. Hiervoor moet je toch echt kiezen voor een Forerunner, Fenix of Instinct model. De Venu heeft wel een
automatische pauze functie bij activiteiten, maar is er te lang geen activiteit dan wordt je activiteit automatisch opgeslagen. De optie om
activiteiten later te hervatten zoals bij de sporthorloges biedt de mogelijkheid op bijvoorbeeld een lange fietstocht als 1 activiteit vast te leggen. Bij een Venu zal de
activiteit opgeslagen worden bij bijvoorbeeld een lunchpauze en wordt een lange toch zo dus opgedeeld in meerdere activiteiten.
Slaap
Misschien wel even belangrijk als lekker actief bezig zijn, is een goede nachtrust. Garmin focust al langer op nachtrust en met de introductie van de Body Battery functie in eerdere generaties kon je zien hoe goed je nachtrust geweest is. Simpel uitgelegd, wanneer je een nacht goed slaapt dan moet je Body Battery 's ochtends 100% zijn. Gedurende de dag loopt deze leeg en de snelheid van leeglopen is afhankelijk van activiteiten. Er zijn ook mogelijkheden om gedurende de dag je Body Battery weer te vullen. De Garmin Venu 3S/3 gaat nog een stap verder. Je krijgt beter inzicht in je Body Battery en ook je slaapregistratie is verbeterd. Daarnaast beschikt de Garmin Venu 3S/3 over een Sleep Coach die tips en adviezen geeft over hoe je beter tot rust komt. Nieuw is ook de mogelijkheid om dutjes te registeren, een dutje heeft ook een positief effect op je Body Battery!
Wanneer je 's ochtends ontwaakt dan krijg je een 'Morning report' te zien. In dit rapport krijg je je slaapscore te zien, het weer voor de dag, je Body Battery (met de toename van die nacht). Je kunt ook je agenda zien en nog wat items die je overigens zelf kunt selecteren. Heb je er geen interesse in dan kan het hele rapport ook uitgeschakeld worden.
Bellen, voice assistent en berichten
Net als in de Venu 2 Plus beschikt de Venu 3S en Venu 3 over een microfoon en speakers. De Venu wordt eigenlijk gezien
als Bluetoothspeaker door je telefoon en via de Venu kun je dus een gesprek beantwoorden of een gesprek starten. Je kunt door je contactpersonen heen scrollen en zo
de persoon kiezen die je wilt bellen. Je kunt ook je voice assistent (Ok Google, of Hé Siri) via de middelste knop op het horloge. Zo kun je dus spraakopdrachten geven aan je telefoon.
Voor de Android gebruikers is het nu mogelijk om foto's te zien die bijvoorbeeld via Whatsapp verstuurd worden. Deze functie is niet beschikbaar voor iOs gebruikers.
Zwemmen in open water
Met de Garmin Venu 3S en Venu 3 is het ook mogelijk om zwemactiviteiten in open water vast te leggen. Je vraagt je misschien af wat het verschil is met een zwembad dus dat zullen we toelichten. De voorgaande Venu modellen beschikken over de activiteit 'zwemmen in een zwembad' daarbij moet je vooraf op geven wat de lengte is van het zwembad. Het horloge registreert op basis van beweging hoeveel slagen je doet en wanneer je aan het eind van een baan bent en omdraait. Op die manier kan dus de totale afstand, aantal slagen enz. bepaald worden. In buitenwater kan het niet op deze manier werken en daar wordt de GPS ontvanger van het horloge gebruikt om je afstand te registreren. Je krijgt dan ook op een kaartje je zwemtocht te zien.
De Garmin Venu 3S en Venu 3 zijn hele complete horloges voor mensen met een actieve levensstijl. Ook de fanatieke sporter kan zeker aan de slag met de Venu 3 serie. Zeker door de inzichten in hersteltijd en het trainingseffect zien we steeds meer functies uit de 'echte' sporthorloges terug in deze Venu. Bellen en gebeld worden via het horloge is natuurlijk een leuke vernieuwing en de uitgebreide slaapanalyse en Sleep Coach zijn weer leuke vernieuwingen. Hieronder nog even wat verschillen verzameld in een tabel.