Voor 16.00 uur besteld, morgen in huis* Gratis verzenden vanaf € 50,- Sinds 1999 dé specialist 5 echte winkels!
Tijdens de Eurobike 2017 heeft Garmin de nieuwe Garmin Edge 1030 aangekondigd. Dit wordt de opvolger van de populaire Garmin Edge 1000. We gaan hier wat meer vertellen over de verschillen en uiteraard laten we het nodige zien van het nieuwe toestel. Voor deze review hebben we maar korte tijd de beschikking gehad over een testexemplaar. Dit exemplaar kon alleen in de Engelse taal ingesteld worden. Uiteraard zullen straks de modellen voor de verkoop ook op het Nederlands ingesteld kunnen worden. Zodra we een Nederlandstalig exemplaar beschikbaar hebben zullen we de screenshots e.d. aan gaan passen.
We hebben nu 2 filmpjes gemaakt waarin je de Garmin Edge 1030 in gebruik ziet. Heb je niet veel tijd, kijk dan het filmpje 'Garmin Edge 1030 in 1 minuut 30'. Heb je meer tijd bekijk dan de review van ongeveer 10 minuten.
Wanneer we de Garmin Edge 1030 (letterlijk) naast de Garmin Edge 1000 leggen, dan zie je eigenlijk dat het toestel wat betreft fysieke maten niet groter is. Het scherm is echter wel groter geworden. De Edge 1000 had een schermdiagonaal van 3 inch, de Garmin Edge 1030 is 3,5 inch. Hieronder even de cijfertjes naast elkaar.
Vanwege de toepassing van het grotere scherm bij de Garmin Edge 1030 zitten de fysieke knoppen niet meer voorop het toestel maar aan de onderkant. Dit is misschien net iets minder handig, zeker in combinatie met de 'in-line flush mount' waarbij je de Garmin Edge 1030 voor je stuur komt te zitten in plaats van boven het stuur. Een andere verandering aan de buitenkant van het toestel is de connector aan de achterkant. Via deze connector kunnen er accessoires gekoppeld worden via de flush mount. De standaard meegeleverde flush mount is daar niet voor geschikt, maar koop je een accessoire (momenteel is alleen de Garmin Charge Power Pack beschikbaar) dan wordt daar de actieve flush mount meegeleverd. Voor de gebruikers die echt lang op de fiets zitten is er goed nieuws. De accu is verbeterd, Garmin geeft aan dat het toestel tot 20 uur mee kan gaan. UIteraard niet met alle koppelingen, schermverlichting, Bluetooth e.d. aan. Maar met alles vol in gebruik zou het toestel het nog 12 uur vol moeten houden. Heb je hier niet genoeg aan, of wordt door de jaren heen de accu wat minder dan kun je als accessoire de 'Garmin Charge Power Pack aanschaffen'. Dit pakket bestaat uit een powerbank en een flush mount waar het powerpack dan aan de onderkant komt en het toestel zelf komt bovenop.
De Garmin Charge Power pack is eventueel ook nog bruikbaar om je telefoon op te laden. Er zit ook een normale USB aansluiting op, door middel van LED lapmpjes kun je zien hoe vol de accu is. De vraag is natuurlijk of dit het enige accessoires is in combinatie met een actieve mount, of dat er meer gaan komen. Er zijn natuurlijk al een hele reeks accessoires beschikbaar zoals de Varia verlichting, maar die werken met een draadloze verbinding.
Een nieuwe functie in de Garmin Edge 1030 is de mogelijkheid om te kiezen voor 'popularity routing'. Er fietsen natuurlijk al vele duizenden mensen met Garmin toestellen op de (race)fiets en veel van deze gebruikers sychroniseren hun data met Garmin Connect. Zodoende heeft Garmin miljoenen kilometers aan wegen verzameld waar ze van kunnen zien of op een bepaalde weg veel, of juist weinig (race)fietsers fietsen. Ze kunnen dus eigenlijk zien welke wegen populair zijn bij de racefietsers. Deze infomatie maken ze beschikbaar in de Garmin Edge 1030 in het navigatie menu, je kunt dus kiezen of voor de routebepaling wel of niet gebruik gemaakt moet worden van deze data. In onze eerste testjes zie je duidelijk verschillen tussen de normale route en de route die gebruik maakt van de 'popularity routing' data. Op onderstaande kaart kun je de verschillende routes naast elkaar zien. Deze functie is dus met name interessant voor de gebruikers die graag het toestel routes willen laten bepalen. We zullen het aantal voorbeelden in de toekomst nog uit gaan breiden.
En wat is er verder nog nieuw? Met de Garmin Edge 1030 is het mogelijk om te reageren op berichten die je ontvangt. Je kunt een aantal voorgedefineerde berichten samenstellen en wanneer je een bericht krijgt kun je antwoorden. Je kunt ook berichten sturen naar andere Garmin Edge 1030 gebruikers. Uiteraard moet het toestel wel gekoppeld zijn met je smartphone en die moet voorzien zijn van een internetverbinding, anders gaat het communiceren wel erg lastig. Ben je verbonden met je telefoon dan kun je uiteraard ook de livetrack functie starten zodat de mensen thuis kunnen zien waar jij rondrijdt.
De Garmin Edge 1030 heeft ook de Connect IQ App voor Trainingspeaks voorgeïnstalleerd. Op die manier heb je tijdens elke rit je eigen coach bij je. Uiteraard kun je via Garmin connect nog tal van extra apps downloaden. Kijk daarvoor ook in de Garmin Connect IQ app store.
UIteraard zullen we zodra we weer over een toestel beschikken meer informatie geven over de nieuwe dingen. Er zullen dan ook Nederlandstalige screenshots toegevoegd worden. Een ander nieuw artikel van Garmin dat interessant is, zijn de Vector 3 pedalen. Hiermee kun je het vermogen dat je trapt terug zien op je GPS en op die manier je zelf nog beter trainen. Met twee pedalen is zit zelfs voor links en rechts apart te bepalen.