Voor 16.00 uur besteld, morgen in huis* Gratis verzenden vanaf € 50,- Al 18 jaar dé specialist 5 echte winkels!
5 februari 2021
door Ruud Schut
De Garmin Edge Explore is een van de populairste toestellen voor de recreatieve fietser. Maar ook voor de racefietsers die vooral 'de weg willen vinden' en het registreren van ritten het belangrijkste is, is de Garmin Edge Explore een prima toestel. Garmin heeft veel verschillende Edge toestellen waarbij de duurdere modellen erg uitgebreid zijn, ook wat betreft trainingsfunctionaliteit. Je kunt complete workouts laden en wanneer je met een (slimme) thuistrainer werkt, kun je die zelfs aansturen. Al je ritten, zowel binnen als buiten worden zo bijgehouden. Maar is een Garmin Edge Explore nu ook te gebruiken in combinatie met een thuistrainer?
Het is natuurlijk eerst de vraag wat je allemaal verwacht. Er zijn mensen die complete trainingsschema's afwerken, vaak op basis van vermogen. Een programma als Zwift is natuurlijk ook erg populair, maar eigenlijk is daar niet echt een Edge bij nodig. De mogelijkheden van Zwift zijn vooral afhankelijk van je (smart)trainer. Maar wat kan je dan wel met de Edge Explore? Wanneer je gewend bent dat al je (buiten)fietsritten worden geregistreerd en je zo een compleet overzicht hebt van al je ritten gedurende het jaar, dan wil je eigenlijk ook de kilometers vastleggen die je op je thuistrainer hebt afgelegd. Waarschijnlijk zijn afstand, tijd en je gemiddelde snelheid dan het belangrijkste wat je wilt weten. Met de juiste accessoires kan je ook de Edge Explore gebruiken voor je indoorritten.
Het is natuurlijk van belang dat de Edge Explore de juiste gegevens opneemt. Daarnaast moet je natuurlijk de GPS-ontvanger uitschakelen, want het toestel moet niet naar satellieten zoeken. Dit vind je onder instellingen -> systeem -> GPS. Wanneer je nu gaat fietsen en je drukt op start zal alleen de tijd worden geregistreerd, dat is natuurlijk niet zo interessant. Heb je een slimme trainer die via ANT+ een snelheidssignaal door kan geven, dan kun je deze koppelen onder sensoren, je moet dan zoeken naar een snelheidssensor. Zodra de Edge Explore een snelheidssensor heeft herkend, krijgt deze dus een snelheidssignaal en dat is eigenlijk genoeg. Dankzij de snelheidssensor kan naast de snelheid ook de afstand afgeleid worden. Fiets je een half uur met 30 km/u, dan heb je 15 km afgelegd. Beschik je niet over een trainer die deze informatie uit kan zenden, dan is dit relatief simpel op te lossen door een losse snelheidssensor aan je as te maken. Deze sensor gaat om de as van je wiel en die weet hoe snel deze ronddraait. Deze sensor koppel je eenmalig met je Edge Explore en vanaf dat moment kun je dus ook je snelheid en afstand registreren. Eventueel kun je nog overwegen om een cadanssensor te koppelen en een hartslagband. Ook deze informatie wordt dan vastgelegd bij je activiteit. Mocht je een systeem hebben die ook vermogen kan registreren, dan kun je daar met je Edge Explore eigenlijk niks mee. De Edge Explore ondersteunt geen vermogen. Je moet uiteraard wel met een zogenaamde wheel-on trainer werken, anders kan je de snelheidssensor niet monteren.
In tegenstelling tot de uitgebreidere Edge modellen zoals de Edge 830 en Edge 1030 Plus beschikt de Edge Explore niet over meerdere profielen. Ga je dus weer buiten fietsen, dan moet je de instellingen even aanpassen. Waarbij met name de GPS-ontvanger inschakelen het belangrijkste is.
Aan het einde van je rit druk je op de stopknop op je toestel en de Edge zal vragen of de rit opgeslagen moet worden. Hier zie je ook de samenvatting en je ziet ook dat de rit als indoorfietsactivitiet wordt bewaard. Na opslaan en synchronisatie zie je de rit ook terug in Garmin Connect.
Wil je graag je indoorkilometers vastleggen met je Edge Explore, dan heb je alleen een snelheidssensor nodig en kun je gaan fietsen. Je activiteit wordt als een indoor fietsactiviteit geregistreerd en ook op die manier getoond in Garmin Connect en bijvoorbeeld Strava.
Op deze pagina lees je meer over de thuistrainers en hier lees je meer over de Garmin Edge 1030 Plus en de mogelijkheden van uitgebreide trainingsschema's.
Besproken in dit artikel